Monday, June 25, 2007

Bavarois van tomaten met basilicum en look


Benodigdheden :

3dl puree van gepelde tomaten
1 dl. Room
3 eierdooiers
4 gelatineblaadjes
beetje look
4 blaadjes basilicum

werkwijze :

tomaten door puntzeef duwen om puree te bekomen
tomatenpuree met room koken en beetje look
af vuur nemen
kruiden met pezo & cayennepeper( beetje) en vers gehakte kruiden( idiaal is basilicum)
eierdooiers toevoegen (mag niet meer kokend zijn, schiften)
geweekte gelatineblaadjes toevoegen
In het glaasje geconcasseerde tomaat leggen
De glaasjes vullen tot een paar milimeter van de boord
Laten opstijven in frigo
Net voor serveren afwerken met groene mengeling voor kleur contrast!
(Gemalen raketkruid gemengd met truffelolie,en slaolie,pezo

Belangrijk :

• Tomatenbavarois kan ook als garnituur van een gerecht gebruikt worden .
( vb. In vormpjes uitgestoken)
• Tomaten pulp of door gestoken tomaten laten koken om zure smaak te verminderen.
• Room wordt ook toegevoegd om zuurtegraad te breken , anders zal de gelatine niet goed
binden.
• Rakketkruid kan ook vervangen worden door tuinkers, omdat dit ook een pittige smaak
heeft.
• Het is mogelijk om deze recepture aan te passen naar wens, maar hou steeds rekening met de
hoeveelheid liquide die moet gebonden worden door de gelatine!!!!!
• Normaal 7 blaadjes( 21 gram) op 1 liter
• Indien geen tijd genoeg om op te stijven 1 blaadje op 1 dl.
• Het gerecht moet wel smelten in de mond, indien teveel gelatine gebruik beinvloedt dit de
smaak van het gerecht
• Gelatine altijd weken in koud water, en oplossen in warme vloeistof.
• Poedergelatine gelijkmatig strooien over vloeistof zonder erin te roeren. Geroerde gelatine
geeft klonters. Na 5 min. heeft de gelatine de vloeistof geabsorbeerd en wordt het
sponsachtig.

No comments: